O Zakładzie Mięsnym Smoliński
ZAKŁAD MIĘSNY „SMOLIŃSKI" Zbigniew Smoliński i Wspólnicy Sp. Jawna rozpoczęła swoją działalność w 1956 roku jako mały zakład rzemieślniczy znajdujący się na tyłach domu w Dobrej przy placu Wojska Polskiego 27. Założycielem był ojciec obecnego właściciela Wacław Smoliński. W tamtych czasach gospodarz jeździł po surowiec do Ostrowa Wielkopolskiego specjalnym wozem wybitym blachą aluminiową. Mięso przechowywane było w piwnicach w specjalnych dębowych beczkach zwanych peklówkami. Dopiero kilkanaście lat później udało się kupić lodówkę – było to pierwsze takie urządzenie w całym powiecie. Na przełomie XX i XXI wieku – firma przeniosła działalność do nowo wybudowanego zakładu znajdującego się na Długiej Wsi niedaleko Dobrej. Od tego czasu zakład był kilkukrotnie rozbudowywany, moce przerobowe zwiększane i nowi pracownicy zatrudniani. Poza główną działalnością dotyczącą rozbioru tusz wieprzowych, wołowych oraz drobiu, a także produkcji wędlin i kiełbas, firma nieustannie otwiera nowe markety w okolicznych miejscowościach.